Zaboravljeni modni detalj

U našem sortirnom centru, od 17 miliona kilograma razvrstanog tekstila i modnih
dodataka godišnje,
susrećemo se sa svime, od rijetkih vintage komada do uništenih i
isprljanih komada tekstila.

Tekstil koji nije prikladan za prodaju sortiran je po vrsti materijala kako bi se pripremio za moguću reciklažu. Međutim, različiti komadi odjeće također znače i različite metode recikliranja i za neke komade naknadno recikliranje skoro i nije moguće.
Jedan takav primjer su i muške kravate, kojih razvrstamo 8,5 tona godišnje, od kojih se samo jedna tona proda u našim radnjama. Jedino posebni komadi koji su od svile ili poznatih brendova imaju šansu da se prodaju.

Kravate imaju dug i turbulentan sociološki razvoj. Modni dodatak, koji je nekada bio svakodnevni dio muške mode, sada stoji u ormarima većinom godine.
Kada je u pitanju moda, veliku ulogu imaju promjene načina života, pojave novih trendova ili sociološke promjene u društvu. Prema britanskom The Guardian, kravata, kao izvorni simbol moći , postao je simbol podređenosti kada su mnoge velike kompanije naredile da budu dio obavezne radne odjeće.
Sa postepenim dolaskom ležernijeg odijevanja, kompanije su počele da odustaju od ovog dress code-a i “moćni” ljudi su mogli priuštiti sebi da nose ono što oni sami odaberu. Izbor je često padao na udobnu majicu i jeans pantalone, koje su postale kultna odjeća za većinu izvršnih direktora u Silikonskoj dolini. S vremenom je ovaj stil odijevanja postajao sve popularniji do dolaska normcore trenda baziranog na minimalističnom, ležernom odijevanju.

Kravate i njihovo recikliranje

Poslijednji udarac na kravate je dolazak pandemije i pojavom “rada od kuće” gdje za nošenjem kravate nije bilo potrebe. Prema pisanju magazine GQ , kravate imaju potencijal da se ponovo počnu koristiti, zahvaljujući činjenici da nisu više samo dodatak, nego predstavljaju lični stil onih koji ih preferiraju. Međutim, uprkos tom predviđanju, njihova popularnost se najvjerovatnije nikada neće vratiti na svoje stare staze.
Drugi faktor u procesu reciklaže kravata je i njihov sastav.
Kravate su napravljene od različitih materijala i najčešće kombinacije umjetnih materijala.

To otežava njihovu dalju reciklažu i moramo pronaći kreativno riješenje kako bi spriječili da završe na otpadu.
Jedan od naših pokušaja da nastavimo sa reciklažom kravata je i upcycling. Kao dio naših napora da pronađemo način da recikliramo ovakve komade odjeće , donirali smo 4 tone kravata i preostali tekstil neprofitnoj organizaciji u Moldaviji, gdje su napravili nekoliko proizvoda od kravata kako bi nam pokazali svoju kreativnost. Pogledajte slike u nastavku!

Da li vi imate ideje kako se stare kravate mogu iskoristiti? Pišite nam ,voljeli bi čuti!